Pauliina YliniittyPauliina Yliniitty
I’m a Finnish calligrapher and formally trained as a visual artist (2014). My studies were focused on calligraphy all the way through. I have now taught calligraphy for ten years. Over the past couple of years, I have run lots of calligraphy workshops on-line and I have also started teaching goal-oriented and regular calligraphy basics courses. I do commissions every now and then, but currently teaching takes up most of my time.
I live in a small town called Oulainen almost in the middle of Finland. I go for a daily walk in the nearby forest. Some weeks ago I was looking for some certain photos on my mobile phone and I found out how much nature around and especially its colours at that time had affected my calligraphic work. It was amazing, I had never seen and realized that before.

Finnish
Valmistuin kuvataiteilijaksi (AMK) vuonna 2014. Opintoni suuntautuivat koko koulutuksen ajan kalligrafiaan. Olen opettanut kalligrafiaa nyt kymmenen vuoden ajan. Viimeisen parin vuoden aikana olen pitänyt paljon verkkokursseja sekä aloittanut tavoitteellisten ja säännöllisten kalligrafian perusopintojen opettamisen. Tilaustöitä teen silloin tällöin, mutta pääsääntöisesti opettaminen vie aikani tällä hetkellä.
Asun pienessä Oulaisten kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla. Käyn päivittäin kävelyllä läheisessä metsässä. Muutama viikko sitten etsiessäni joitain tiettyjä kuvia puhelimeltani, huomasin kuinka paljon luonto ja erityisesti sen värit olivat vaikuttaneet samaan aikaan tekemiini kalligrafisiin töihin. Se oli hämmästyttävää, sillä en ollut koskaan aiemmin huomannut näiden yhteyttä.

  • www.pauliinayliniitty.com