Marika SaarelaMarika Saarela
I graduated as a designer of unique clothing and theater costumes in 2005. Over the years, I have worked in many different tasks in the clothing, design and craft industry: sales, marketing and design. I have worked as a theater costume designer in a few productions and as an entrepreneur for 4 years running a Finnish design store, an online store and a tailor-made tailoring shop. At the moment, I work in the handicraft industry association in Ostrobothnia in sales and marketing roles, and I teach handicraft skills in a handicraft school and in courses. I do handicrafts in my free time and I design models and I like to experiment with different textile materials. Sometimes I do commissioned work, e.g. home textiles and unique clothes. I often get my inspiration from nature, natural materials and colors. It is also inspiring to combine different things, such as traditional craft techniques and modern design.

Finnish
Valmistuin uniikkivaate- ja teatteripukusuunnittelijaksi (AMK Artenomi) vuonna 2005. Olen vuosien aikana toiminut monenlaisissa vaatetus-, design- ja käsityöalan toimissa: myynti-, markkinointi- ja suunnittelutehtävissä. Olen toiminut teatteripukusuunnittelijana muutamissa produkstioissa ja yrittäjänä 4 vuotta suomalaisen desingnin myymälää, verkkokauppaa ja mittatilausompelimoa ylläpitäen. Tällä hetkellä toimin käsityöalan yhdistyksessä Taito Keski-Pohjanmaa myynti- ja markkinointitehtävissä sekä opetan käsityötaitoja käsityökoulussa ja kursseilla. Teen käsitöitä vapaa-ajallani ja suunnittelen malleja sekä kokeilen erilaisia tekstiilimateriaaleja mielelläni. Toisinaan teen tilaustöitä mm. kodin tekstiilejä sekä uniikkivaatteita. Inspiraationi saan usein luonnosta, luonnon materiaaleista ja väreistä. On myös inspiroivaa yhdistellä erilaisia asioita, kuten perinteistä käsityötekniikkaa ja modernia designia tai näkökulmaa asioihin ja ilmiöihin, joita voi peilata teoksillaan.

  • https://www.facebook.com/marika.saarela2/